Πορεία στην προσφυγια και επανεγκατάστασης

Η ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1958 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η βία μεταξύ των Ελληνο-Κυπρίων και Τουρκο-Κυπρίων, η οποία πηγάζει από τις συγκρούσεις, ξέσπασε για πρώτη φορά το 1958 και οδήγησε σε μαζικούς εκτοπισμούς ατόμων από διάφορα μικτά χωριά. Στα τέλη του 1963, όταν οι δικοινοτικές διαταραχές ξέσπασαν και πάλι, οι εκτοπισμένοι ήταν κατά κύριο λόγο Τουρκο-Κύπριοι (25,000 σύμφωνα με τον ΟΗΕ) οι οποίοι εγκατέλειψαν τα χωριά τους για την ασφάλεια των προστατευόμενων περιοχών. Πολλά από τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Το 1974, οι Ελληνο-Κύπριοι (εκτιμάται γύρω στις 160,000) εγκατέλειψαν τα χωριά τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, για να ξεφύγουν από τον τούρκικο στρατό. Πολλές από τις περιουσίες που άφησαν πίσω επίσης λεηλατήθηκαν και οι περισσότερες αργότερα δόθηκαν ή καταλήφθηκαν από Τουρκο-Κύπριους οι οποίοι διέφυγαν ή μετακινήθηκαν από το Νότο. Οι περιουσίες των Ελληνο-Κυπρίων επίσης δόθηκαν σε Τουρκο-Κύπριους, των οποίων τα σπίτια στη βόρεια πλευρά είχαν προηγουμένως καταστραφεί, καθώς και σε Τούρκους υπηκόους οι οποίοι μετοίκησαν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου από την Τουρκία. Στη νότια πλευρά, οι περιουσίες που άφησαν πίσω οι Τουρκο-Κύπριοι όταν μετακινήθηκαν στα βόρεια το 1974 (εκτιμάται γύρω 45,000), δόθηκαν σε Ελληνο-Κύπριους, κυρίως πρόσφυγες. Το 1974, εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 215,000 εκτοπισμένοι Κύπριοι, αποτελώντας το ένα τρίτο του πληθυσμού των Ελληνο-Κύπριων και το ένα δεύτερο του πληθυσμού των Τουρκο-Κύπριων.

Ο όρος «πορεία του εκτοπισμού και της επανεγκατάστασης» αναφέρεται σε ιστορικά, γεωγραφικά και δημογραφικά στοιχεία που σχετίζονται με τον εκτοπισμό στην Κύπρο εξαιτίας των δικοινοτικών συγκρούσεων από το 1958 και έπειτα. Οι πληροφορίες οργανώνονται βάσει των περιοχών που επηρεάστηκαν από αυτές τις μετακινήσεις ατόμων. Με άλλα λόγια, αφορούν τις πόλεις και τα χωριά από τα οποία εκτοπίσθηκαν ή στα οποία επανεγκαταστάθηκαν άτομα. Γίνεται χρήση των ονομάτων και των ορίων του 1960 για τις επαρχίες, και τα ονόματα των χωριών και των πόλεων (στα Ελληνικά, Τούρκικα και Αγγλικά) βασίζονται στα τρέχοντα εγκεκριμένα πρότυπα.

Επιλέξετε το όνομα της επαρχίας στο χάρτη για να δείτε τη λίστα με τα χωριά και τις πόλεις της συγκεκριμένης επαρχίας τα οποία έχουν επηρεαστεί από τους εκτοπισμούς που σχετίζονται με τις συγκρούσεις από το 1958 και έπειτα.

 



Print